5 moduri rapide pentru a opri o criza de isterie la copilul mic

Temperamentul isteric este modul in care copilul raspunde la o situatie, prin tipete, plansete sau trantit pe jos. Intr-adevar, este destul de dramatic, iar micii omuleti ar merita Oscarul pentru performanta. Urmati sfaturile de mai jos si puteti preveni crizele de isterie chiar inainte ca ele sa inceapa!

Majoritatea copiilor incep sa manifeste crize de isterie dupa varsta de un an si jumatate, si se vor opri cam pe la 4 ani - deci, cum sa faci fata anilor grei ce urmeaza?

1. Prevenirea.
Majoritatea iesirilor isterice sunt cauzate de plictiseala, foame sau epuizare fizica. Asigura-te ca veti exersa impreuna inainte sa ajungeti intr-o situatie unde li se cere sa stea calmi.

Stii ca trebuie sa mergeti la medic? Tine-ti geanta plina de lucrusoare ca sa ii tii ocupati cat timp asteptati la cabinet.Evita sa duci copiii la cumparaturi inainte de ora de culcare sau de masa, sau ia cu tine mancare sau ceva de rontait astfel incat copilul va manca la ora obisnuita/ Pe cat posibil, incearca sa tii un program fix al meselor si orelor de somn, chiar si cand calatoriti sau sunteti in vacanta.

2. Distrage-le atentia de la situatie.

Daca puiul tau are un acces de nervi intr-un loc public, pur si simplu ia copilul si pleaca de-acolo, arantandu-i ca un astfel de comportament nu este tolerat.

Trebuie sa te mentii totusi calma, iar explicatiile nu prea ajuta in momentul de fata. Odata ajunsa cu copilul acasa, la el in camera sau intr-un loc mai linistit, tine-l acolo pana cand se linisteste. Ca sa nu se simta abandonat, copilul trebuie sa vada ca stai langa el, eventual incearca sa-i vorbesti. Dar vei face asta abia dupa ce s-a calmat. Explica-i ce a gresit si cum ai vrea sa se rezolve situatia in viitor si care este comportamentul pe care il astepti de la copil.

3. Fa ceva neprevazut.

Miscarea schimba miscarea. Puanandu-i pe copii sa faca o activitate diferita, reusesti sa scapi de incarcatura emotionala negativa, iti pastrezi calmul. Daca copilul are chef de tipat, incepe o noua activitate, cum ar fi coloratul si cere-i copilului sa te ajute - sau fa ceva neasteptat!

In loc sa tipe, un tatic a inceput sa faca flotari pe podea, in timp ce copilul il privea nedumerit. Tati il cheama foarte calm sa il insoteasca la exercitii. Astfel, nu dai importanta isteriei, ci ii stimulezi sa se concentreze asupra ta.

4. Crizele dupa o zi de nastere.

Te-ai intrebat de ce copilul tau e abatut si lipsit de energie dupa o petrecere de zi de nastere? Da vina pe zahar! Cand consuma dulciuri, copiii sunt putin probabil apatici, motiv pentru care trebuie sa le asiguri gustari ce le aduc un aport de energie, astfel incat nu vor fi abatuti dupa ce trece "febra zaharului'.

5. Program prea incarcat.

Daca ai un program cu prea multe activitati pentru copil, poti sa spui si "nu". Copilul se poate simti depasit sau epuizat. E bine sa iti faci timp sa intrebi copilul: "cum a fost azi?" Ofera-i atentie cat timp copilul iti raspunde. Pune- intrebari si copilul se va simti important.
Comentarii deazactivate.

Articole asemanatoare

Ultimele articole

Cele mai citite

  • Şcolărei şi şcolăriţe
    Școlarei și școlăriteBăieței și voi fetiţeHai la şcoală să-nvăţămŞi bine să ne purtam.Să-nvăţăm ca să citim Să scriem, sa...
  • Versuri - Martisor
    Mami, te ador Şi-ţi dau inima mea drept mărţişor; Prinde-ţi-o la piept cu un şnur ştrengăresc Ca să ştie lumea-ntreagă...
  • Versuri - Un cuvant
    E-un cuvânt care-mi dă putere mereu, Un cuvânt care nu mă lasă la greu; Numai două silabe gemene sunt, Dar sunt...
  • Versuri - Mama
    Cine te-alină şi te alintă, fără să mintă? Mama! Cine te-ajută cu o povaţă şi te răsfaţă? Mama! Cine cu voce blândă te...
  • Capra cu trei iezi...(vesela si...in versuri)
    Undeva,intr-o padureCu alune,fragi si mureSi-un izvorCat o atza de mosor,Daca nu,ceva mai mare....Insa,cine sa-l masoare de la...